Jumaat, 5 Disember 2014

PROGRAM KOMUNITI DAN SOSIAL BERSAMA PENDUDUK KAMPUNG

Syarikat kami yang boleh menganjurkan program alam sekitar dan kami juga menganjurkan proram khidmat masyarakat kepada pelbagai pihak seperti universiti tempatan, badan kerajaan & koperat.Baru-bari ini kami bersama team KLCC yang datang membuat khidmat masyarakat(CSR) bersama penduduk kampung sekitar Kuala Sepetang.
Aktiviti termasuk mengopek kerang,gotong-royong,membuat amal jariah dengan menghulurkan sumbangan beras dan sumbangan cek kepada JKKK.




Selasa, 18 November 2014

PROGRAM LAWATAN CUTI SEKOLAH

Menerima lawatan pelajar dari Sekolah kebangsaan,sekolah menengah dan IPTA bagi program lawatan sambil belajar dan program alam sekitar Hutan Paya Laut Matang Kuala Sepetang.
Banyak rombongan datang selepas tamat peperiksaan dan kami terpaksa menambah staf bagi melancarkan program lawatan dan bersedia memberi penerangan  kepada tetamu yang datang.
                Kami telah mengatur jadual atau tentatif  lawatan telah pun melantik seoran Guide untuk membawa rombongan sepanjang lawatan berlangsung.Pakej yang disediakan termasuk: 
 -Makan dan minum
-Penginapan
-Tour Guide
-Bot Pelancong
-Dewan dan cafe
-Sound System dan projector dan lain-lain 
                Kami juga menerapkan nialai-nilai murni dalam penjagaan alam sekitar serta pendidikan dalam menghijaukan bumi.Banyak rombongan berpuas hati dengan perkhidmatan yang diberi serta penerangan yang mendalam tentang hutan bakau oleh pengawas hutan dari Jabatan Hutan.
Sekolah yang telah datang melawat pada bulan Okt dan Nov adalah: 




-SMKA Baling
-SMKA Al-Manshoor Penang
-SMK Cameroo Higland
-SMKA Hamidiah Kajang
-UTP Petronas Seri Iskandar
-SMK Mengkuang Penang
-SMK Dato Syed Omar Alor Star
-Kolej Komoniti Selandar
-SMK Sg Kertas Gombak
-SMK Sg Selamat
-SMK Seri Tasek
-SMK Seri Pengkalan Ipoh
-SMK Binjai Terengganu
-UiTM Perlis



               


Isnin, 20 Oktober 2014

LAWATAN SEKOLAH MENENGAH TAMBUN


0900
Muzium Sejarah Kota Ngah Ibrahim
1000
Taklimat dan beri tugasan
1030
Rehat Minum Pagi
1100
Trekking Hutan Eko Pendidikan
1200
Semai Benih Bakau
1230
Cari kerang dan lokan
01.30
Makan tengah hari
0230
Sembahyang zohor
0330
Lawatan Kilang Arang
0430
Minum Petang
0500
Kuala sepetang Haritage Trail
0600
Pembentangan tugasan
0700
Mee Udang Banjir Mak Teh
0730
Sembahyang Magrib-bertolak balik ke Ipoh

Isnin, 8 September 2014

PERKHEMAHAN SMK PENGKALAN AUR TAIPING DI KUALA SEPETANG

Perkhemahan 3 hari 2 malam,penuh aktiviti alam sekitar
Semai benih bakau
Lawatan sambil belajar
Kilang arang
Treking hutan bakau
Cari kerang
Masak makan sendiri
Team building
Tapak warisan KTM
Persembahan cintai alam semulajadi
Memanah warisan
Program motivasi

Saya mengucapkan jutaan terima kasih diatas komitmen semua pihak yang menjayakan perkhemahan ini yang berjalan dengan lancar.Perkhabaran positif dari guru dan pelajar yang semuanya amat berpuas hati dengan aktiviti dan jadual program yang di atur olah kami Kuala Sepetang Eco Track.Cikgu Kumar terus menempah untuk satu lagi trip untuk kelas pendidikan khas pada Oktober nanti.

Jika berkesempatan kita berjumpa lagi.
                                              Bergambar hari pendaftaran
                                                         Aktiviti Team Building

                                                                      Masak Sendiri

                                                                    Semai Bakau
                                                                River Cruise

                                                             Memanah Warisan

Sabtu, 23 Ogos 2014

JAGUH JORAN RTM TVi SEPARUH AKHIR KE-3 KUALA SEPETANG

         Trip Jaguh Joran ini menempuh badai menjejaki mencari monster fish Laut Selat Melaka selama 2 hari 1 malam untuk memilih seorang peserta ke peringkat akhir.Kepercayaan yang di beri digunakan sepenuhnya agar memenuhi sasaran yang dicari.

4 peserta yang terpilih dari saringan sebelumnya terpaksa bertarung untuk muncul juara bagi melangkah ke peringkat akhir.Nizam Sabun,Yus Rimba,Jannatun dan Alif sama-sama handal dan berpengalaman dalam arena memancing berentap sesama sendiri untuk menentukan juara.
Danny sebagai pengacara kadang-kadang kelakar apabila melatah ketika ikan yang di pegang masih hidup semasa pengambaran sedang berlansung.
Pengambaran bermula di jeti yang agak usang dengan peserta perlu menyiapkan tugasan ikatan appolo yang mana pemenang mendapat imuniti untuk memilih tempat kedudukan di dalam bot Kakap Tua.Saya agak terperanjat dipilih secara spontan sebagai Mashall dan hakim sepanjang trip berlansung.
Apabila semua selesai bot mula bergerak kira-kira jam 10.00 pagi suasana yang tenang dan cuaca amat baik pada wal perjalanan dan hujan mula turun ketika hampir sampai di destinasi.
Apabila sampai peserta mula dengan appolo untuk dijadikan umpan yang mana 10 ekor pertama boleh mula memancing.Pada permulaan suasana tenang ikan belum menarik umpan.Perancangan penerbit untuk mencari port baru sebab masa masih panjang.Saya bergegas menyuruh operator bot supaya menggerakan bot untuk mencari port baru.Amat mengecewakan apabila dia cakap tak tahu dan saya mula mendesak dan suasana menjadi tegang..akhirnya dia mencari dalam GPS perjalanan ke tempat baru tersebut mengambil masa 1 jam untuk sampai.
Apabila sampai,sauh di turunkan joran dihulur dan umpan dilepaskan .. seekor demi seekor ikan berjaya dinaikan. Suasana menjadi ceria kembali,dengan ikan kerisi,kerapu,ikan merah,siakap dan ikan landak.
Saat mencemaskan kira-kira jam 7.15 malam, ikan besar mula menyambar umpan peserta di belakang bot.Semua kru dan Penerbit mula mencari slot terbaik untuk shooting sebab rod peserta tersebut mula melentik serta pertarungan sengit bermula untuk menaikan ikan tersebut...kedengaran suara peserta tersebut..Memujuk.."TOLONNNNG LA NAIK...1 MALAYSIA NAK TENGOK ENGKAU NI.."
Saya dan Penerbit masing-masig berdoa agar monster fish berjaya di tawan bagi mencapai target yang dihajati.Kira-kira 30 minit lebih bertarung sempat tengok peserta itu memegang pinggang dan bergerak dari kanan ke kiri bot ketika melayan monster fish tersebut.
Selepas itu barulah ikan tersebut menyerah diri di permukaan air sedia untuk dicangkuk bagi menaikanya.Lega rasanya dan kepuasan mula tergambar diwajah peserta dan  semua kru di dalam bot seramai 20 orang.
Selain ikan besar tu..lain-lain ikan adalah kerapu,jenahak,tenggirai,ikan yu dan ikan pari.
Semua selesai kami bertolak balik kira-kira jam 7.30 pagi dan sampai pada pukul 11.30 untuk shooting penentuan juara diatas bot Kakap Tua serta selamat mendarat di jeti pada jam 12.00 tengahari.
Terima kasih pada semua yang terlibat secara lansung atau tidak lansung bagi menyiapkan program ini.Sama-sama kita nantikan apabila keluar TVi dan RTM nanti..TERIMA KASIH DAUN KELADI..ada rezeki kita jumpa lagi.








Isnin, 11 Ogos 2014

HOMESTAY KUALA SEPETANG

Hasrah homestay terletak di Kampung Menteri Kuala Sepetang kepunyaan Pak Hashim juga pengusaha Kedai Mee Udang Banjir Pak Hashim.Kuala Sepetang nama yang semakin meningkat naik dari sektor pelancongan selain makanan popular me udang banjir.Kehadiran pelancong akan bertambah pada hujung minggu dan musim cuti sekolah.
Ramai pengunjung yang bertanyakan tempat penginapan di sini, memandangkan jarak Kuala Sepetang dengan hotel berdekatan di Simpang lebih kurang 9km.Homestay ini yang ke tiga selepas Pak Yusop dan Fatin Homestay.
Homestay ini mempunyai
-3 bilik beserta katil doble
-1 bilik berhawa dingin
-2 bilik air
-Dapur
-Ruang tamu yang luas dan selesa
Untuk tempahan boleh hubungi saya 012-631 6132 atau 019-402 5356
-1 Malam rm200 cuti    hari biasa rm180









Isnin, 7 Julai 2014

PERKHEMAHAN SMK PENGKALAN AUR 2014

JADUAL AKTIVITI PERKHEMAHAN

Hari Pertama.
Membina menara dari kayu bakau. Panjang 15 kaki.
Sila bawa gergaji dan tali sendiri.
Memasak lauk makan malam sendiri. (Nasi, Peralatan dan
bahan disediakan)
Hari Kedua
Sarapan buat sendiri (Air panas & Bahan untuk buat sandwich
disediakan)
Aktiviti 1. Lawatan ke Hutan Pendidikan dengan renjer
Aktiviti 2. Lawatan ke Pusat Interpretasi dengan renjer
Aktiviti 3. Menyemai benih pokok bakau di tapak semaian
Aktiviti 4. Mencari lokan dan kerang untuk buat lauk.
Aktiviti 5. Lawatan ke Kilang arang kayu dengan renjer.
Aktiviti 6. Memasak lauk makan tengah hari.
Aktiviti 7. Memasak minum petang sendiri
Aktiviti 8. Persembahan budaya.
Aktiviti 9. Pemeriksaan khemah dan chalet
Aktiviti 10. Penilaian kumpulan terbaik.
Hari Ketiga
Buat sarapan sendiri.
Pemeriksaan khemah
Perhimpunan

Lawatan ke Pekan Kuala Sepetang dan perkampungan