Khamis, 29 Ogos 2013

MENSYUARAT KEMAJUAN PELANCONGAN TAIPING


Mensyuarat di pengerusikan oleh Dr. Kevin Ketua Pengarah Zoo Taiping,saya mewakili Syarikat Kuala Sepetang Eco Tourism.Kehadiran lebih kurang 30 peserta termasuk wakil hotel Sentosa Villa,SSL,Panorama dan Hotel Pedana.Kementerian Pelancongan Ipoh Perak dan Taiping,Zoo,Muzium Perak dan Matang,Jabatan Hutan,Poly Travel ATV ride,Kilang Kopi Antong,Mr Chuah,Homestay Bkt Gantang,Bkt Jana Golf dan Galleria.
Dipengerusikan oleh Dr Kevin,dan dibantu oleh Puan Hanim memaklumkan pengubahsuaian zoo untuk penempatan gajah dan medan ala Sahara.
-Harga tiket zoo akan dinaikan
-menubuhkan kelab ahli zoo dengan harga diskaun
-memasarkan produk dan pakej pelancongan di Taiping Luar Taiping
-NCIA ada membuka Kiorsk di Pulau Pinang untuk mempromosi Taiping dan perlukan agensi untuk hantar Katalog untuk menjual pakej di Taiping.
Semua peserta diberi masa untuk berucap,yang mengambil lebih 5 minit adalah dari ATV Ride Bkt Larut,Muzium Perak,Kuala Sepetang,Kilang Arang Kayu,Galeria,Pesatuan Pelancongan En Halim dan wakil Pelancongan En Kamarudin.
Saya berucap seperti yang tulis dan selang seli dengan pertanyaan berkenaan pakej pelancongan
Dan pihak pelancongan Perak mencadangkan agar mengambil lessen dengan kementerian Pelancongan.Saya beritahu kita dah daftar dengan SSM dan tidak menggunakan Tourism hanya Track, jika pelancongan perlu ada syarat lain dengan Kementerian Pelancongan.
 Dua perkara yang perlu diambil perhatian serius dari mesyuarat ini ialah pemasaran produk dan pakej pelancongan di Taiping Luar Taiping dan perlesenan dari Pelancongan. Semua saranan dan teguran pihak berkuasa perlu diambil serius untuk memudahkan operasi dan kerjasama yang lebih erat di masa depan


1.    

Jumaat, 23 Ogos 2013

PAKEJ PELANCONGAN BAJET TAIPING DAN KUALA SEPETANG




012-6316132  YUSRY    
 email : djjusry7@yahoo.com
Coordinates 4°50'5"N   100°37'37"E
Minimum RM80
Or RM15 per pax

We have 133 Trees that glows with thousand of fireflies 
Touring Distance: 12 km.  approximately 2 hours
NEW: River Cruise and Fireflies Tour
Start at 7.00 pm Cruise along fisherman village and see their lifestyle, beautiful sunset and fireflies
Minimum RM300 or RM45 per person


Package A   
Fireflies Only
Big boat RM300.00
Touring Distance: 12 km.  approximately 2 hours
Start at 8.00 pm, 9.00pm
One big boat @ minimum  RM200 @ RM30 per head
We recommended  big boat as it is more stable and safe suitable for carrying family and child
Best tour time is at 7.00pm
Package A   
Mangrove Tour Only (Using tour boat)
Big boat RM300.00
Touring Distance: 12 km.To Kuala Sangga an isolated fisherman village  approximately 2 hours
Best Start at 3:00-5:00 pm or 5.00 - 7.00 pm
One big boat @ min RM200 @ RM30 per head 
Take a boat ride by the path the fisherman used to go to the open sea. This is the place where you can see the dolphin. See the fisherman doing their job harvesting cockles and feeding the fish in the farm. Spot birds and eagles.
Package B
Mangrove Tour and Fireflies
Big boat RM600.00
fisherman boat bow
Touring Distance: 30 km.approximately 4-5 hours
including visit mangrove swamp, fisherman village, cockle farm, fish farm, birds watching, sunset, fireflies sighting and dolphin  (if you are lucky enough)
(4.00 to 8.00 pm) @ (5.00 to 9.00 pm)  One big boat @ minimum RM400 @ RM60 per head.
Package C
Fisherman activities, Mangrove Tour and Fireflies 
Big Boat RM900
Start at 3.00pm Sample of itinerary 
Dinner Packages /Pakej Makan Malam
Team Building Paint Ball
Kuala Sepetang Seafood Restaurant
KELIP-KELIP KG DEW KUALA SEPETANG Fireflies, 
One of the best interesting attraction place in Taiping for you to visit.
KAMUNTING, TAIPING, PERAK.
Time: 7.00pm to 11.00 pm every night
Pakej makan malam
Contact
012 631 6132 Yusry
Email:  djjusry7@yahoo.com.my
Resit Makan Malam Di Restoran Seafood
Our packages is expensive because we give professional briefing   and offer tour to nature lovers only.
















Selasa, 20 Ogos 2013

BOT PANTAI MERDEKA

 Bot dalam pembikinan akhir panjang 28 kaki x 7 kaki, muatan 25-30 pelancong dalam satu-satu masa.Setelah dapat persetujuan dengan Pak Lang bot,enjin bot jenis  Yamaha 100hP.,power stering.Untuk   pemasangan akhir,kerusi di kiri dan kanan bot.
       Setelah selesai baru pemasangan injen pada ekor bot diselesaikan.Itu pun memakan masa 2 minggu,lepas tu baru pasang bumbung bot jenis tiang steel dan canopy.
Semua selesai ..ujian dilaut .."test drive"
oleh saya dan tokeh enjin..semua lancar..proses bawa bawa balik ikut laut atau darat...sedia untuk dilaksanakan..
Gambaran bot seperti dibawah..cuma stereng ja..yg bot merah, stereng kat belakang belah kanan..



Selasa, 13 Ogos 2013

Pakej Memancing di Langkawi.http//sepetangtoursm.blogspot.com

Pengalaman yang sukar dilupakan sebab berjaya tawan ikan yang besar,memang puas hati.Sebelum ni pun susah nak dapat ikan besar macam ni,bila dah dapat macam tak percaya.Kat muka laut, air ke kuala merupakan pintu laluan ikan,tak payah tunggu lama ikan  mudah untuk di tawan.Sesiapa nk join jom contact saya
 012-631 6132..kita turun Langkawi dengan pakej bajet,sapa-sapa pun mampu tawan ikan besar.

Jumaat, 2 Ogos 2013

PELANCONG DARI PERANCIS LAWAT KUALA SEPETANG DAPAT JUMPA DOLPHIN

Seorang member Town Guide,Pieere membawa pelancong seramai 10 orang dari Perancis melawat Kuala Sepetang pada 31hb Julai 2013.Dia menyerahkan kepada saya untuk aktiviti..
10.00am Mangrove Park Boardwalk and tour
11.00am Boat ride Mangrove Tour
1.00 pm End of tour/Lunch at any Seafood at Kang Kao Restaurant
2.00pm Charcoal Factory tour
Selesai lebih kurang jam 3 ptg,penat tak seberapa cuma tekak kering sebab bulan puasa,dia orang boleh la pekena seafood..kat restoran.
      Pengalaman yang sukar dilupakan apabila terjumpa ikan lumba-lumba..2 kali masa pergi dan balik..amat menerujakan mereka yang sebab memang payah nak jumpa macam ni,.Jelas nampak bermain dekat dengan bot kami..saya sempat juga ambil gambar,tu pu cuma nampak sirip saja..Yang penting kepuasan mereka yang datang dari jauh tak sia-sia..dengan menikmati keindahan perkampungan nelayan Kuala Sepetang.
       Semoga Pieere akan datang lagi dengan membawa ramai lagi pelancong ke sini..terima kasih pada ikan tu,sebab ikan tu ..saya dapat sedikit tips tambahan dari mereka..yang penting enjoyy...
      
yusry 012-6316132




PEMBEKAL ANAK POKOK BAKAU KUALA SEPETANG

Anak bakau untuk dijual di Kuala Sepetang, Perak   Kuala Sepetang merupakan kawasan hutan paya laut yang memiliki persekitaran hutan bakau y...